Eetgewoontes

Als je af wilt vallen door het volgen van een dieet heb je meerdere keuzes. Je kunt ervoor kiezen om je eetpatroon aan te passen door gezonder te eten en minder calorieën tot je te nemen. Afvallen op deze manier is gezond, al zal je lichaam tijd nodig hebben om hier aan te wennen en zal het afvallen niet heel erg snel gaan. Je kunt er ook voor kiezen om een zogenoemd crashdieet te volgen. Het effect hiervan is erg snel zichtbaar, maar is niet verstandig op de langere termijn.

Verdeel de maaltijden over de dag

Door simpele aanpassingen te doen in je dieet kun je op de langere termijn blijvend afvallen. Om je spijsvertering goed op gang te houden kun je je maaltijden verdelen over de dag. Drie hoofdmaaltijden en drie (gezonde) tussendoortjes werken hierbij het beste. De tussendoortjes helpen je om de gaten tussen de hoofdmaaltijden vol te houden zodat je geen honger krijgt. Ook zorgen de tussendoortjes ervoor dat je geen flauw gevoel krijgt, wat vaak resulteert in (slecht) snackgedrag.

Hoe het brein werkt

Vaak eten mensen veel meer dan ze eigenlijk nodig hebben. Door jezelf aan te leren om van een kleiner bord te eten, zal je voedselinname verkleinen. Ook als je extra opschept zal het nog altijd minder zijn dan wanneer je van een groot bord eet. Je maag zal het sein ‘vol’ krijgen wanneer je bord leeg is. Daarnaast krijgen je hersenen pas na twintig minuten het sein dat je genoeg hebt gehad. Eet daarom langzaam en bewust en zorg dat je elke hap goed kauwt.

Sla het ontbijt niet over

Het ontbijt wordt helaas nog vaak overgeslagen in ons drukke en gehaaste leven, terwijl dit de belangrijkste maaltijd van de dag is. Door te ontbijten komt je lichaam op gang en dit zorgt ervoor dat je genoeg energie krijgt voor de rest van de dag. Een goed en gezond ontbijt is bijvoorbeeld yoghurt of havermout met fruit.

Snacken op de automatische piloot

Veel van onze handelingen worden uitgevoerd op de automatische piloot. Probeer je daarom bewust te zijn van alles wat je doet. Juist met afvallen en het afleren van slechte gewoonten (snacken) zijn deze gewoonten een nare bijkomstigheid. Als je iets ongezonds wilt eten denk er dan eens over na waarom je het eet. Heb je echt honger? Of eet je uit verveling? Als je hier bewust van bent kun je deze slechte gewoonten omzetten in goede gewoonten en een goede, gezonde keuze maken.